12 augustus 2019

Schenking

Is een schenking doen altijd aantrekkelijk? Met een schenking kunt u iemand financieel helpen. Het kan ook fiscaal aantrekkelijk zijn. Na uw overlijden laat u minder geld na en is er minder erfbelasting verschuldigd over hetgeen u dan nog nalaat.

Een schenking is niet te adviseren als u zelf niet meer in staat bent om na de schenking financiële tegenslagen op te vangen. Als uw vermogen grotendeels in de overwaarde van uw huis zit, kan een schenking ‘op papier’ een optie zijn om uw vermogen te verkleinen. Daarbij gelden spelregels: voor een schenking op papier moet een notariële akte worden gemaakt. Bovendien moet u als schenker aan de ontvanger van de schenking 6% rente betalen. Ook heeft de schenking gevolgen voor de inkomstenbelasting.

Als een schenking wilt doen aan iemand die in bijstand zit, kan dat voor de ontvanger ook gevolgen hebben. Ook is het handig om er bij een schenking zeker van te zijn dat de ontvanger de schenking persoonlijk ontvangt en niet hoeft te delen als de ontvanger gaat scheiden.

Over de schenking kan schenkbelasting zijn verschuldigd als u per jaar meer schenkt dan het jaarlijks vrijgestelde bedrag. Het hangt af aan wie uw schenkt om te bepalen welk bedrag is vrijgesteld. Soms is het verstandig om de schenking over meerdere jaren te verspreiden om te voorkomen dat er schenkbelasting is verschuldigd.

Schenkingen die gedaan zijn binnen een half jaar voor uw overlijden, tellen toch mee voor de omvang van uw nalatenschap en daarover moet erfbelasting worden betaald.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem vrijblijvend contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen,

Contact