9 maart 2020

Huis kopen met hulp ouders?

Eerder was in het nieuws dat ouders steeds vaker financiële hulp aan kinderen geven bij de koop van hun (eerste) huis. In de afgelopen vijf jaar was dat bij één derde van de starters het geval. Het blijkt niet nieuw te zijn dat ouders hulp bieden, maar in deze mate kwam het nog niet eerder voor.

Dat ouders steeds meer bijspringen komt omdat de ‘kosten koper’ tegenwoordig uit eigen middelen moeten worden betaald. Die kosten, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten, kunnen niet langer worden meegefinancierd. Ook zijn er meer schenkingsmogelijkheden dan vroeger.

Wat kunt u doen?

Als ouders kunt u geld schenken of geld lenen aan uw kind. Dit geldt trouwens niet alleen voor ouders, ook anderen kunnen huizenkopers op weg helpen. Met een schenking kunt u, onder voorwaarden, tot € 100.000 schenken, zonder heffing van schenkbelasting. Verschillende aandachtspunten zijn hierbij van belang:

Heeft u meer kinderen dan is meestal de vraag hoe u de schenkingen eerlijk kunt verdelen. En als uw kind met een partner een huis koopt, is het van belang dat zij onderling vastleggen dat het kind meer heeft ingebracht dan de partner en dat die meerinbreng bij latere verkoop weer wordt verrekend.

Als u geld aan uw kind wilt uitlenen, is het ook van belang dat de afspraken helder zijn. Denkt u onder meer aan afspraken over rentebetaling en aflossing. Met name voor het geval u komt te overlijden zijn duidelijke afspraken prettig: dat voorkomt onenigheid tussen de kinderen onderling.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met deNotarissen.

 

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact