20 juni 2016

Bedrijfsopvolging regelen

Hoe een bedrijfsopvolging kan slagen of mislukken, krijgt de afgelopen tijd aandacht in de media. De NRC schreef onlangs over de mislukte bedrijfsopvolging bij Blokker en hoe goed het was geregeld bij Heineken en Jumbo.

Bedrijfsopvolging; wat er allemaal bij komt kijken

Als u uw bedrijf wilt overdragen komen er allerlei zaken naar voren waar u aan moet denken. Dat is geen gemakkelijke opgave. Wat is een geschikt moment voor opvolging? Wie gaat opvolgen en hoe wordt het gefinancierd? Stel dat u uw bedrijf aan één van de kinderen wilt overdragen, wat is dan de positie van de andere kinderen? Hoe wordt de waarde bepaald?

Het is in ieder geval van belang om er tijdig over na te denken. Ook is belangrijk om er voor te zorgen dat indien u onverhoopt komt te overlijden voordat het bedrijf is overgedragen, geregeld is wie de opvolger is of beslissingen mag nemen. Dat kan op verschillende manieren. In uw testament kunt u de bedrijfsopvolger hebben aangewezen. Als u leeft, maar bijvoorbeeld ten gevolge van een ongeluk geen beslissingen meer kunt nemen, kan een levenstestament uitkomst bieden. Dat is een uitgebreide volmacht waarmee duidelijk wordt wie namens u welke beslissingen mag nemen.

Gebruik maken van een vrijstelling

Als een ondernemer overlijdt, kan bij de overdracht van een actieve onderneming gebruik worden gemaakt van een vrijstelling. De regeling komt erop neer dat voor 1 miljoen euro geen erfbelasting hoeft te worden betaald en het meerdere voor 83% is vrijgesteld. De onderneming moet dan wel vijf jaar worden voortgezet. Ook bij het (gedeeltelijk) schenken van de onderneming aan de kinderen kan onder bepaalde voorwaarden een vrijstelling voor de schenkbelasting benut worden.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem vrijblijvend contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen,

Contact