27 november 2015

Een samenlevingsovereenkomst geeft duidelijkheid

Als u ongehuwd samenwoont is het verstandig een samenlevingsovereenkomst te maken. Dat geeft duidelijkheid. Maar uw persoonlijke situatie kan na het opstellen van de overeenkomst zijn veranderd en dat maakt dan dat de overeenkomst kan zijn verouderd.

Samenlevingsovereenkomst voor starters

Starters bijvoorbeeld. Zij huren eerst een huis en maken dan een samenlevingsovereenkomst bij de notaris. Goed geregeld: er staat een bepaling in over de betaling van de kosten en een regeling voor het partnerpensioen. Ook kan in de overeenkomst bepaald zijn of de inboedel gemeenschappelijk is of niet.

Als er later een koophuis voor de huurwoning in de plaats komt is het goed om de samenlevingsovereenkomst nog even na te kijken. Een aanpassing is bijvoorbeeld gewenst als één van de partners meer eigen geld in de gemeenschappelijk woning steekt dan de andere partner.

Ook is soms een testament wenselijk: wat gebeurt er bijvoorbeeld met de woning en de overige bezittingen als beide partners komen te overlijden (kort na elkaar)? Zeker als er kinderen komen, is het heel belangrijk om een testament op te laten stellen. Wat gebeurt er (met de kinderen) bij overlijden van beide partners? Wie zorgt voor hen en wie beheert het vermogen van de kinderen totdat ze oud genoeg zijn om dat zelf te doen? Wie wikkelt de nalatenschap af?

Een goede samenlevingsovereenkomst voorkomt veel problemen

Als er niets is vastgelegd of er is een verouderde samenlevingsovereenkomst, kan dat grote (financiële) gevolgen hebben. Als een ongehuwd stel kinderen heeft en geen samenlevingsovereenkomst en testamenten, bepaalt de wet dat alleen de kinderen de erfgenamen zijn. De kinderen kunnen dan bijvoorbeeld de helft van de waarde van het huis opeisen. Als er wel een levensverzekering is die na overlijden van één van de partners uitkeert, ontstaat een hele ingewikkelde situatie. Een goede samenlevingsovereenkomst kan veel problemen voorkomen.

Maak goede afspraken over partneralimentatie

Bij samenlevers is er géén wettelijke regeling voor partneralimentatie. Als één partner na de geboorte van een kind minder gaat werken en dus minder verdient, kan dat vervelend uitpakken na het einde van een relatie. Voor partneralimentatie kunnen aanvullende afspraken in de samenlevingsovereenkomst gemaakt worden. 

En vergeet de erfbelasting niet

De wet kent een hoge vrijstelling voor de heffing van erfbelasting bij een partner, maar eist wel dat er tussen de partners een samenlevingsovereenkomst bestaan heeft ten minste zes maanden voorafgaand aan het overlijden. 

Wilt u meer informatie over het opstellen van een samenlevingsovereenkomst en wat daar allemaal bij komt kijken?
Neem dan contact met ons op

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact