11 februari 2019

Is een koopovereenkomst geldig gesloten via WhatsApp?

Stel u wilt een woning kopen. Met de verkoper stelt u samen een koop­over­een­komst op. U tekent als koper alvast de koopovereenkomst. De verkoper laat via WhatsApp aan u weten dat hij het met de over­een­komst eens is en ook zal tekenen.

Een paar dagen later heeft u echter nog geen getekende koopovereenkomst van de verkoper ontvangen. De verkoper blijkt inmiddels andere plannen met de woning te hebben en gaat de woning niet meer aan u verkopen. U bent als koper teleurgesteld en gaat naar de rechter. U ziet het Whatsapp-bericht als een bevestiging van de koop. Maar is dat houdbaar? Deze vraag werd recent aan de rechter voorgelegd.

De wet bepaalt dat voor een aankoop van een huis door een particulier een schriftelijke overeenkomst nodig is. De schriftelijke overeenkomst moet bestaan uit één document. Het document, de koopovereenkomst, moet bovendien zijn getekend door koper en verkoper samen. Twee losse documenten zijn niet geldig.

U raadt het waarschijnlijk al: een WhatsApp bericht van de verkoper met alleen toezegging dat hij de koopovereenkomst zal tekenen, is onvoldoende. Het is niet meer dan een toezegging, terwijl een handtekening nodig is. De overeenkomst moet schriftelijk worden aangegaan, een toezegging is onvoldoende.

Als koper kunt u overigens binnen drie dagen na het ondertekenen van een koopovereenkomst nog ontbinden. Die termijn, de bedenktijd, geeft u de ruimte om alsnog te ontbinden mocht u als koper spijt hebben van de aankoop.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met deNotarissen.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact