31 december 2018

Uit elkaar? Wat gebeurt er met de woning?

Als u samen een woning heeft en u niet langer samenwoont/gaat scheiden, is de vraag wat er met de woning gaat gebeuren. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor en daarover moet u dan onderling afspraken maken en vastleggen.

Overgangsperiode

Het huis samen behouden is wellicht een tussenoplossing, maar als dit langer dan twee jaar duurt, is de hypotheekrente niet langer aftrekbaar.  Zolang er nog geen definitieve afspraak over de woning is, blijft meestal één van de partners in het huis wonen en dan is het belangrijk vast te leggen wie in die periode welke kosten voor zijn rekening neemt.

Mogelijkheden

U kunt het huis samen verkopen. Als er een hypotheek op de woning rust, zal die worden afgelost uit de verkoopopbrengst. De winst kunt u delen of andere afspraken maken, bijvoorbeeld als u bij de aankoop van de woning een verschillend bedrag in eigen geld hebt ingebracht. Als er een verlies is, moet dat ook worden gedeeld of andere afspraken over worden gemaakt.

Of één van beiden blijft in de woning wonen en wil het huis volledig op eigen naam. De ver­trek­ken­de partner zal dan niet langer aansprakelijk moeten zijn voor de hypotheek waarvoor u destijds samen hebt getekend. De hypotheekbank moet óf ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid verlenen óf u gaat alleen naar een andere bank en sluit een nieuwe hypotheek, waarmee de bestaande hypotheek wordt afgelost. De hypotheek waarvoor u samen hebt getekend, wordt dan doorgehaald in het kadaster.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met deNotarissen.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact