30 januari 2018

Uw bitcoins nalaten? Wie handelt uw digitale nalatenschap af?

Stel dat u een Facebook account heeft of u bent actief op LinkedIn of u bezit zogenaamde cryptocurrencies zoals bitcoins. Hoe gaat dan het stop ­zet­ten van uw account of kunnen uw erfgenamen bij uw desbetreffende cryptocurrencies na uw overlijden?

De wacht­woorden om toegang te krijgen tot social media zitten waarschijnlijk in uw hoofd, maar zijn meestal niet bekend bij uw erfgenamen.

Bezit u bitcoins of andere cryptocurrencies?

Hetzelfde geldt voor zogenaamde cryptocurrencies zoals bitcoins. Om betalingen te doen met bitcoins of hierover te beschikken maakt u gebruik van codes. Zijn uw codes niet bekend bij uw erfgenamen, dan kunnen zij hierover niet beschikken en kunnen uw bitcoins of andere cryptocurrencies verloren zijn.

Hoe zorgt u ervoor dat erfgenamen over uw (digitale) nalatenschap kunnen beschikken?

Allereerst is het natuurlijk van belang dat u een testament maakt waarin staat wie uw erfgenamen zijn en wie als executeur bevoegd is uw nalatenschap af te wikkelen. De executeur gaat na uw overlijden de afwikkeling regelen zoals betalingen doen, het huis verkopen, abonnementen stopzetten etc. Voor een executeur is het goed om te weten waar informatie over uw nalatenschap gevonden kan worden. Waar bevindt zich bijvoorbeeld uw administratie? Steeds meer banken versturen de afschriften alleen nog digitaal. Weet uw executeur bij welke bank(en) u bankiert? Waar zijn uw wachtwoorden terug te vinden?

Misschien vindt u het niet prettig of verstandig om uw wachtwoorden nu al aan de executeur door te geven of wilt u voorkomen dat de lijst van wachtwoorden zoek raakt. Dit kan opgelost worden door het maken van een akte bij de notaris.

Uw bitcoins nalaten? Wie handelt uw digitale nalatenschap af?

De recoveryseed van uw bitcoinwallet in depot geven

Natuurlijk kunnen wachtwoorden in uw testament opgenomen worden, maar aangezien wachtwoorden nogal eens veranderen, kan ook gekozen worden voor het in depot geven –in een gesloten enveloppe- van wachtwoorden, de toegangscode tot uw wachtwoordmanager of de recoveryseed van uw bitcoinwallet. Het feit (dus niet de inhoud ervan) dat er een depotakte is opgemaakt met gegevens die van belang zijn na het overlijden wordt geregistreerd bij het Centraal Testamentenregister. Deze registratie zorgt er voor dat na overlijden, net als bij een testament, door iedere notaris in Nederland kan worden gecontroleerd bij welke notaris de wachtwoorden zijn gedeponeerd. Dus ook al kiezen de erfgenamen een ander notariskantoor dan de notaris bij wie u de wachtwoorden heeft gedeponeerd, via het Centraal Testamentenregister kan worden uitgezocht welke notaris deze gegevens bewaart. Deze notaris zal de wachtwoorden natuurlijk alleen mogen afgeven aan de bevoegde persoon, zoals bijvoorbeeld uw executeur.

Wilt u nog meer informatie over dit onderwerp, neemt u gerust contact met ons op.

 

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact